Често мислим за дома си като за място за отдих, където извършваме дейностите, които най-много обичаме: четем роман, гледаме любимия си сериал, вечеряме със семейството или с приятели.

Ето защо внимателно избираме елементите, които ще изпълват пространството, в което ще прекарваме по-голямата част от свободното си време, като мебели и декоративни предмети. Изборът между един или друг елемент става решаващ, защото в крайна сметка живеем с дома си ежедневно. Тук ще намерите някои практически съвети как да изберете маслена картина. 

​​

Какво представляват маслените бои?

Със сигурност сте чували много пъти израза „маслени картини“, но знаете ли какво точно представлява? Това е техника на рисуване, която се състои в смесване на пигментите със свързващо вещество на основата на масла от растителен произход, като най-използваното е лененото масло. Тя позволява няколко вида подложки, като например: метал, дърво, камък, слонова кост, платно, въпреки че най-популярната е масло върху платно.

Разгледайте някои от нашите картини в галерията

Предимства на маслените срещу акрилните картини

Основната разлика между двете техники е, че маслените бои съхнат дълго време, докато акрилните съхнат сравнително бързо. Маслото се свързва с масла, а акрилът – със смоли. Маслото остава влажно дълго време, но в същото време това е предимство, тъй като тази характеристика благоприятства смесването на цветовете и позволява да се създават ефекти, които акрилът не може да постигне, например преходи, преливания и тоналности. Освен това той винаги запазва текстурата си, а акрилът може да загуби обем. Що се отнася до акрила, при съхнене тонът леко се променя, повече, отколкото при маслената боя.

С помощта на други продукти акрилът може да постигне същата текстура, която предлага маслената живопис. Въпреки че все още е рано да се сравнява кое е по-запазено във времето, тъй като маслото съществува от древността, а акрилът се появява през първата половина на ХХ век.

Защо да изберете маслени картини?

Картините с маслени бои предлагат по-високо качество на цветовете, а също така ви позволяват да играете с текстури, които придават много индивидуалност на стените ви. Дори годините да минават, цветът ще остане жив и свеж. На пазара обаче има помощни продукти, които могат да се използват за получаване на различни текстури и релефи. Може да се каже, че в днешно време има по-голяма тенденция да се рисува с акрилни бои, отколкото с маслени, защото е по-практично и акрилните картини са по-евтини.

картина с маслени бои - лебеди - за стена

Картина с маслени бои за вашия дом 

И така, как да намерите картината, която търсите, в морето от възможности? За да направим това, трябва да имаме представа какво бихме искали да окачим на стената: може да се окаже, че вече имаме обзаведено пространство и търсим картина с маслени бои, която да допълни дневната или спалнята.

В този случай самите мебели вече ни подсказват кои картини биха подхождали на пространството: можем да потърсим картини с подобни цветове или да изберем абстрактни мотиви, ако декоративният стил е модерен и минималистичен. 

Със сигурност, след като сте започнали търсенето, вече имате идея: сега просто трябва да я материализирате! Препоръчваме Ви да директно да ни изпратите набелязаната творба, ако имате ясна представа за маслената картина, която ви трябва.

Ако се интересувате от картина с фигурален мотив, с пейзажна тема и в допълнение, която включва морето. То ние можем да Ви предложим допълнителни модели с маслени морски пейзажи, които отговарят на всички горепосочени изисквания.

Ако все още нямате предварителна идея или просто искате да се вдъхновите и да потърсите идеи, можете да разгледате нашата Галерия или директно да се свържете с нас за консултация. Картини с маслени бои за всекидневна и картини за спалня трябва да отговарят на специфичните нужди на помещенията чрез оптимизирани мотиви и формати. 

Например, ако търсите картина за спалня, можем да Ви предложим идеална пейзажна композиция от две или повече картини за украса на стената над таблата на леглото. За разлика от маслените картини за всекидневната, в които се дава предимство на големите формати и триптихите, които украсяват стените заедно с дивана.

Картина с маследни бои - Фреди Меркюри

Открийте картина с маслени бои чрез цветовата ѝ палитра

Както при фигуралните мотиви има няколко категории според темата им: пейзажи, портрети, цветя, животни и природа, така и при абстрактните мотиви няма разграничение, освен дали става дума за картина, ориентирана повече към дневната или спалнята.

Помислихме как да ги категоризираме, така че да е по-лесно да намерите търсената картина: накрая решихме, че ще е полезно да групираме маслените картини според цветовете, които съдържат. Ако имате бежов диван и търсите картина в същия тон, можем да Ви предложим картини с естествени цветове. Ако пък смятате, че имате нужда от цвят към елегантния бял диван, то имаме предложения и с разноцветни картини.

 Топли цветове

Цветовете, наречени топли, се равняват главно на жълто, червено, оранжево и междинните тонове между тях. Това са цветове, които обикновено се свързват с жизненост, страст и енергия;

За да се опрости, често се казва, че колкото повече червено има в състава на даден цвят, толкова по-топъл е той.Това са цветовете на огъня, на страстната любов, на залеза, на есенните листа.

Те сякаш се приближават към зрителя откъм фона. В допълнение към топлинното усещане те предават близост, интимност, енергия и топлина.

Маслена картина на прибори

Студени цветове

Картина с маслени бои - риба

Те са противоположни на топлите тонове и се намират в дясната част на хроматичния кръг. Това са тонове, които предизвикват спокойствие, тишина и дори мистицизъм. Зеленото, тюркоазеното, синьото и виолетовото се открояват като студени цветове.

Колкото по-син е един цвят, толкова по-студен е той. Студените цветове са нюансите на зимата, нощта, моретата и езерата и др.

Гамата от студени цветове обикновено се използва за създаване на усещане за спокойствие, тишина, сериозност и професионализъм.

В архитектурата и декорацията обикновено се използват студени цветове и светли тонове, за да се създаде усещане за повече пространство.

Други цветове 

  • Многоцветни – Така се наричат маслените картини, в които студените и топлите тонове са неразличими и се отличават с контраста между тях. Това са особено въздействащи картини, които използват целия хроматичен спектър от цветове и силно привличат вниманието ни.
  • Метални нюанси – Наричаме ги така заради способността им да отразяват светлината в известна степен и да създават текстура. Те не са цветове сами по себе си, но среброто и златото са използвани в детайли, като придават изтънченост и същевременно създават ярък контраст върху повърхността на платното.
  • Естествени нюанси – Накрая добавяме категория цветове, която включва онези цветове, за които се знае, че са неутрални и които обикновено дават предимство на други по-наситени цветове. Това е добра идея в случаите, когато искаме да подчертаем формата и текстурата на картината, а не цвета. Ще откриете меки цветове, които могат да се комбинират с декорацията ви, като бежово, кафяво, охра и сьомга.

Търсите маслена картина за своя дом или за подарък?

Ако търсиете картина, нарисувана с маслени бои или пък искате да направите оригинален и стилен подарък на любим човек, то Вие сте на правилното място. В Custom Paintings имаме опит с репродукциите на творби на класически художници и произведения и рисуваме предимно с маслени бои. Ние ще изпълним вашата картина по поръчка на добра цена. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация.