Модернизъм 

Модернизъм - Картина на Ван Гог

Модернизмът е художествен стил, наричан още Art Nouveau, който се развива главно между края на XIX и първата половина на XX век. Въпреки че думата „модерен“ е синоним на „скорошен“, модернизмът се отнася до определен период от време, тъй като думата не се използва като прилагателно, а като съществително собствено име.

Пластичните изкуства, архитектурата и литературата са дисциплините, върху които модернизмът оказва съществено влияние. В живописта същността на стила се изразява в прословутото скъсване с всички художествени канони, съществуващи до този момент. За тази цел се използват новите техники, породени от индустриалната революция, които за пръв път позволяват възпроизвеждане на изкуство в голям мащаб: печатане и ситопечат. 

Тези технологии сами по себе си определят в немалка степен вида на фигурите, цветовете, илюстрациите и смесите, които ще характеризират стила.Сред учените няма единодушно съгласие относно това какво трябва да се класифицира като „модернизъм“, а немалко автори дори включват импресионизма и кубизма като част от движението.

Изтъкнати художници:

Рене Магрит
Густав Климт
Пабло Пикасо
Тамара де Лемпицка
Макс Бекман

В противовес на академизма и импресионизма всекидневните сюжети в модернизма са изоставени в полза на символичното и концептуалното съдържание, сред които се откроява жената с еротично излъчване, стигащо до перверзия (движение, тясно свързано с него, се нарича декадентство (Фелисиен Ропс, Гюстав Моро, Одилон Редон). В техническо отношение модернизмът държи на чистотата на линията (която му придава двуизмерен характер) и на експресивността на рисунката – и двете характеристики – са присъствали при авторите на постимпресионизма, особено при Тулуз-Лотрек. 

Органични форми, особено криволинейни и криволинейни растения и спирали (цветя, листа, усукани стъбла), които запълват цялото пространство (horror vacui, понякога достигащи до теселиране), които вече присъстват в по-ранните английски движения (прерафаелитско и arts and crafts), се превръщат в лайтмотив, паралелен на декоративните форми на декоративните форми на графичните изкуства, с които те са тясно свързани, както и с плакатното изкуство и литографското творчество. Предпочитаните формати са издължени и органични.

Характерни елементи на модернистичната живопис (art nouveau):

 

  • Чувственост.
  • Изобилие от декоративни елементи. Това е изкуство, което в много случаи се стреми към декоративност и е тясно свързано с дизайна и архитектурата.
  • Декоративни елементи, вдъхновени от природата.
  • Символизъм. В сюжетите му, за разлика от рисуването на ежедневни сцени и пейзажи (най-разпространените по това време), откриваме символично, духовно, мистично и митологично съдържание.
  • Стилизирана фигура. За да се постигне по-голяма сетивност.
  • Двуизмерност. Често се срещат творби с малка пространствена дълбочина.
  • Изобилие от извивки (като се възползват от женската коса или гънките на дрехите). Създава се ефект на по-голяма чувственост.
  • Маркирана линия. Добре очертани контури.
  • Техника на златните листове(Gold leaf).

Някои примери за модернистични картини и плакати в тесния смисъл на думата са:

черна котка

„Tournée du Chat Noir“

Плакат като реклама, инсталиран в нощен клуб, наречен „Черната котка“, намиращ се в Париж. Това е емблематично произведение на модернистичната естетика, която скоро ще се развие силно във Франция.

арт нуово жена

„Champeonis“

Това е още един пример за естетиката, която се развива във Франция, като тази картина може да се счита за „класически“ пример на стила.

Модернистка картина на Пийт Мондриан

„Composition II in Red, Blue, and Yellow“

Картина e нарисувана през 1930 г. Въпреки че Пийт Мондриан се характеризира с течения като кубизъм и неопластицизъм, периодът, в който той прави основните си приноси, ни позволява да го класифицираме като художник модернист. Поне през част от кариерата му.

Искате подобна картина за своя дом или за подарък?

Ако искате да притежавате подобна картина в стила на модернизма или пък искате да направите изискан и стилен подарък на любим човек, то Вие сте на правилното място. В Custom Paintings имаме опит с репродукциите на творби на класически художници. Ние ще изпълним вашата поръчка на разумна цена, така че не се колебайте да се свържете с нас за консултация.