Картини с цветя: съвременната интерпретация на натюрморта

Възползвайки се от новостите, които наскоро включихме в галерията, а именно маслените картини с цветя, представяме тази публикация, в която ще разгледаме някои подробности за този вид декоративни маслени картини.

Произход на картините с цветя

В заглавието на публикацията вече дадохме представа как започва изобразяването на цветя в живописта. Според нас цветята започват да се рисуват детайлно в живописния жанр, наречен натюрморт. В тях се използват ежедневни/битови композиции, като например маса за хранене с няколко плодове, кухненски прибори или друг елемент, който е част от сцена, но той не включва човек.

Натюрмортите са популярни сред начинаещите художници, тъй като им позволяват да упражняват основни понятия в живописта, като рамкиране, пропорции, светлина и сянка, като използват геометрично прости елементи. Например една ябълка може да се опрости със сфера; една бутилка може да се представи на първата скица като цилиндър.

Каква е връзката между маслените картини с цветя и класическите натюрморти?

Днес изглежда, че единствената прилика е нарисуваният елемент – цветето. В миналото цветята са били рисувани, защото са били част от ежедневни сцени, като например масичка за кафе, на която е стояла ваза с полу овехтели цветя. Днес те се използват в декоративната живопис заради техните конотации: красота, чистота и/или деликатност, наред с други.

Класификация и подходящи места за окачването им

По принцип няма ограничения за използването на картини с цветя за определено пространство. Въпреки това ще разграничим няколко вида картини, които включват цветя. Ще ги анализираме и след това ще обосновем защо сме решили да ги изложим в една или друга стая.

Картини с пейзажи

Картина-с-цветя

Картината изобразява сцена с езеро, в което се виждат няколко растения и техните отражения във водата. Могат да се видят два вида водни лилии: някои по-далечни в жълто, а най-близките – боядисани в бордо. Цветовете не се стремят към точно интерпретиране на действителността, а се опитват да извлекат същността на сцената с помощта на бърза мазка на четката.

Тъй като включва повече елементи в допълнение към растенията, които съставляват сцената, ние я каталогизираме тази картина с маслени бои, като „пейзаж“. Поради тази причина бихме препоръчали да го изложите във важно общо помещение: на изображението той е разположен във всекидневната, което се съчетава с характерните цветове на дивана.

Картини на цветя с голям детайл

картини-с-обемни-цветя

Това е най-разпространеният вид дизайн, който включва големи цветя с детайлно пресъздадени цветчета и части от стъблото. Това е модерната интерпретация на цветето като символ, която дава свобода на въображението: за цветчетата могат да се използват интензивни цветове като червено или виолетово, а за стъблата – бяло и сребристо.

Снимката по-горе е от картина с макове и овехтели рози. За елементите са използвани червен, оранжев, бял и жълт цвят, а за фона – черен и дискретен сиво-черен цвят с белезникави зони. Тези мотиви, в които участват само цветя, са много разпространени за обличане на таблата на спалнята.

Реалистични картини с цветя

картина-с-червени-цветя

В най-чистия стил на натюрморт представяме този дизайн с реалистични цветя в полето. Това е маслена живопис в правоъгълен формат. Този проект се фокусира върху частта от растението, като създава опростен фон чрез цветно петно.

Целта е да се отрази реалността със същия цвят: погледнете само маслиненозеления тон на стъблото. За венчелистчетата е търсен топъл червен тон, който клони към розово и бяло в зависимост от това как светлината попада върху тях.

Тази картина е идеална за всеки тип стая, тъй като както темата, така и неутралните цветове я правят много универсална.

Съвременни картини с цветя

Връщаме се към един по-непринуден дизайн: Свободна интерпретация, която търси цветна хармония с помощта на топла цветова палитра. Фигуративните елементи, които представляват цветята, са внушени чрез фина текстура, която очертава венчелистчетата. Стъблото е представено с класически минимализъм: фина мазка, която създава вълнички в продължението му.

Това е картина с маслени бои, която се докосва до абстракцията, с използването на повече или по-малко наситени цветни петна и разнообразие от тонове, което в крайна сметка представлява разнообразните цветове, които бихме видели в пространство, покрито с различни сортове цветя.

Търсите картина за своя дом или за подарък?

Ако искате да притежавате подобна картина или пък искате да направите незабравим и стилен подарък на любим човек, то Вие сте на правилното място. В Custom Paintings имаме опит с репродукциите на творби на класически художници и произведения. Ние ще изпълним вашата картина по поръчка на разумна цена. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация.