Импресионизъм 

 Импресионизмът е художествен стил, възникнал във Франция през втората половина на XIX век. Характерно за него е постоянното експериментиране с осветлението/осветяването (подобно на луминизма). Работата със светлината се счита за решаващ фактор за постигане на красота и баланс в картините. 

Технически импресионистичните картини са изградени от едри цветни петна, които служат като точки на по-голям полихром, какъвто е самата творба. Поради тази причина, когато наблюдавате платната, е необходимо да се отдалечите на известно разстояние, за да се видят светлините, сенките и фигурите.

Импресионизъм - Ван Гог

Исторически контекст на импресионизма

Появата на импресионизма е следствие от много важни социални промени; в края на XVIII и първата половина на XIX век се случват следните трансформации: индустриалната революция, Френската революция, формира се империята на Наполеон, появяват се идеите на социалните движения и буржоазните реформи.

Рационалистичната философия на епохата на Просвещението отшумява заедно с романтизма, оставяйки след себе си стилистиката, в която чувствата, въображението и страстите управляват изкуството. Сега националистическите и социалистическите идеи оцветяват колективната мисъл.

През втората половина на XIX в. (периодът, в който се заражда импресионизмът) в Европа се наблюдава икономически растеж. Засилването на търговията и техническият прогрес водят до утвърждаване на буржоазията. Социалните класи се реорганизират и социалистически лидери от цяла Европа се срещат, за да обсъдят тези промени. Философията на това време е позитивистка и реалистка, в която всичко се подлага на проверка и се изисква преобразуване на света. Разбира се, изкуството се променя заедно с обществото.

Произход на наименованието

През 1874 г. организира първата изложба на група млади художници в „Société Anonyme Coopérative des Artistes, Peintres, Sculpteurs, Graveurs“, Париж. В тази изложба художественият стил импресионизъм е наречен на известната творба „Импресия“ (1874 г.) на Клод Моне.

Характеристики на импресионизма

Импресионизмът е определян като първия етап от процеса, довел до модерното изкуство. В живописта от началото на XIX в. пейзажите и натюрмортите не са били ценени, затова импресионизмът не само отваря очите на зрителя за техниката, но и за разнообразието от форми и улавянето на всекидневни пейзажи, видени от най-изобретателни перспективи. Цветовете са чисти, несмесени и съчетани във форми на изключителен натурализъм. Насоките, които допълват тази тенденция, са: движението на пейзажа и естествеността на формите и чистотата. 

Някои характеристики на импресионизма като художествено течение са:

 • Акцент върху мигновените явления на светлината.
 • Ежедневни теми без трансцендентност.
 • Тенденция към заличаване на рисунката.
 • Изчезването на светлосянката.
 • Директно оцветяване върху платното.
 • Използване на мазки и точки за създаване на цветови ефекти.
 • Малка или никаква пространствена дълбочина.

Художници импресионисти

 

Това, което обединява тези гении на изкуството, е намерението да пресъздадат сцени от ежедневието по творчески начин. В повечето случаи те могат да бъдат ясно разграничени по своята естетика, нефокусирани образи и незавършени произведения.

Сред най-известните художници импресионисти са (в хронологичен ред):

 1. Камий Писаро (1830-1903).
 2. Едуар Мане (1832-1883).
 3. Едгар Дега (1834-1917).
 4. Алфред Сисле (1839-1899).
 5. Пол Сезан (1839-1906).
 6. Клод Моне (1840-1926).
 7. Пиер-Огюст Реноар (1841-1919).
 8. Берте Моризо (1841-1895).
 9. Мери Касат (1844-1926).
 10. Гюстав Кайебот (1848-1894).

Тези художници са показали, че изкуство може да се създаде, като се гледа едно и също нещо по различни начини, вместо всеки път да се гледа различен пейзаж или обект. По този начин те отговарят на социалното противоречие на момента: може да се създаде ред за всички равноправно, като се изисква всяка социална група да си сътрудничи, вместо властта да преминава от една политическа група към друга.

Импресионизъм в музиката и литературата

Импресионистичната музика се характеризира с чувствена и ефирна мелодична атмосфера, която се стреми да пресъздаде образи, особено природни пасажи. Композитори от ранга на Клод Дебюси (1862-1918 г.) и Морис Равел (1875-1937 г.) се изявяват в областта на музиката.

Литературата, вдъхновена от импресионистите, се фокусира върху описанието на впечатленията и психологическите аспекти на героите. Тук се открояват писатели като Марсел Пруст (1871-1922), Граса Аранха (1868-1931) и Раул Помпейо (1863-1985).

Импресионизъм и експресионизъм

 

Експресионизмът се появява през първата четвърт на XX век, особено в региона на Германия. В сравнение с художественото течение на импресионизма, експресионизмът е насочен към улавяне на настроения, като конфликти, напрежение и др.

Това означава завръщане към трансцендентността на субекта и романтичната стойност на изкуството като израз на въображението и субективността. Например картината „Викът“ на Мунк изразява екзистенциалната мъка на модерния човек в прехода на XIX век.

Някои примери за импресионистки картини са:

Клауд Моне - импресионизъм

„Regattas at Argenteuil“

„Регата в Аржентьой“ е картина на Клод Моне, нарисувана около 1872 г., която понастоящем се намира в музея Орсе. Тя е завещана на френската държава през 1894 г. от художника и колекционер Гюстав Кайебот. 

Писаро - импресионискта картина

“ Le Pont Boieldieu à Rouen“

След първия си престой в Руан през 1883 г., Писаро се завръща през 1896 г. Установява се в Hôtel de Paris и Hôtel d’Angleterre, откъдето има изглед към Сена и мостовете, тъй като проблемите му с очите не му позволяват да работи на открито.

Дегас, картина на урок по балет, импресионизъм

„The Dance Class (La Classe de Danse)“

Картина е нарисувана между 1871 и 1874 г. от Едуар Дега. Картината се намира в колекцията на Музея д’Орсе, Париж, Франция. Поръчана е от Жан-Батист Фор. Картината изобразява танцьори в края на урок под ръководството на балетния майстор Жул Перо. Перо и Дега са били приятели, а Дега рисува урока по танци в Парижката опера година след нейното опожаряване.

Искате подобна картина за своя дом или за подарък?

Ако искате да притежавате подобна картина в стила на импресионизма или пък искате да направите незабравим и стилен подарък на любим човек, то Вие сте на правилното място. В Custom Paintings имаме опит с репродукциите на творби на класически художници и произведения. Ние ще изпълним вашата картина по поръчка на добра цена. Не се колебайте да се свържете с нас за консултация.